Det
allervigtigste ved dyrkning af
grønsager, blom-
ster – ja, alle afgrøder - er:
dyrkning af jorden. Det er ingen
selvfølge. I en hel del år har man
kunnet ty til kunstgødning og kemi,
som giver store afgrøder. Men vi kan
nu se, at jorden efter 60-70 års
dyrkning på denne måde udpines. Der
tæres på jordens mineraler,
kvaliteten på kornet daler, jorden
slår revner, og der opbygges ikke
humus, der kan holde på vandet og
give mikroorganismerne et miljø at
leve i.
Minimumsloven
For at planter kan trives og
producere de bedste
afgrøder, skal der være
tilstrækkelig mange mikroorganismer
i jorden såsom svampe, alger og
bakterier. Det er disse
mikroorganismer, der gør mineraler
og sporstoffer tilgængelige for
planternes rødder. Hver planteart
optager næringsstoffer i et
specifikt forhold. Det vil sige, at
alle plantearter har brug for
forskellige næringsstoffer i
forskellige mængder. En plante vil
ikke blive større eller give større
udbytte end tilgangen af det mineral
eller sporstof, der er mindst af i
jorden. Dette kaldes minimumsloven
(se illustration) og udtrykker den
lovmæssighed, at en plantes vækst
begrænses af den vækstfaktor (såsom
lys, varme, temperatur, mineraler og
vand), der er mindst af på
voksestedet. Dette betyder også, at
hvis der tilføres en vækstfaktor,
som allerede er til stede i rigelig
mængde, vil det ikke øge væksten.
Minimumsloven forklarer således, at
høstudbyttet er proportional med den
mindst tilgængelige vækstfaktor og
er derfor en vigtig grundpille i at
forstå planters gødningsbehov og
vækstvilkår. I praksis skal man
derfor først og fremmest tilføre det
mest udbyt- tebegrænsende
næringsstof eller rette op på den
mest begrænsende vækstfaktor.
Basaltmel
For at genoprette den gode jord til
plantevækst, er det helt nødvendigt
at dyrke og pleje jorden. Dette
gøres efter vores mening bedst ved
at tilføre kompost - og særlig godt
ved at tilføre kompost med
basaltmel. Basaltmel – eller
Rockdust (stenmel) som det hed- der
i den købefærdige udgave – er et
produkt bestå- ende af ca. 70
mineraler og sporstoffer. Det skal
dog ikke forveksles med den type
stenmel, man anvender til
forskellige slags haveanlæg, som
oftest er knust granit. Basalt er en
bjergart af sammenpresset lava og er
det, som jordoverfladen oprindeligt
bestod af. Basaltmel stammer fra
stenbrud og er et restprodukt, der
fremkommer ved udskæringen af
stenblokke. Det
bliver derefter knust til et
granulat som fint sand for
at give den størst mulige overflade.
Drysses det ud
på jorden og blandes i komposten,
medvirker det til
at holde jorden i topform og give
plantevæksten de
bedste betingelser.
De forskellige mineraler og
sporstoffer - også
kaldet makro- og mikronæringsstoffer
- i basaltmel
gøres tilgængelige for planternes
rødder, ved at de
omsættes af jordens mikroorganismer.
Her er det my-corrhizasvampene, der
i langt de fleste tilfælde (viser
nyere forskning) indgår i en
symbiose med planten.
Mycorrhizasvampene leverer mineraler
og vand og får kulhydrater og
vitaminer retur fra planten. Spredes
basaltmel på en gold og humusfattig
jord uden særlig mange
mikroorganismer, har det ingen
gavnlig effekt på plantevæksten, da
mineralerne ikke bliver tilgængelige
for planternes rodsystem. Derfor får
man mest ud af at anvende basaltmel
ved at blande det i komposten eller
tilføre det på jorden sammen med
f.eks. komposteret dyregødning.
Under alle omstændigheder er
tidsrummet, inden mineralerne i
basalten bliver tilgængelige for
planterødderne, ca. 3-4 måneder -
alt afhængig af jordens
beskaffenhed. Det skal ikke
betragtes som en gødning, men en
langtidsvirkende remineralisering af
jorden!
Vores erfaringer
Vi spredte basaltmel første gang i
maj 2014. Hele haven - både
køkkenhave og blomsterbede - fik ca.
1⁄2 kg pr. m2. Det blev spredt ud på
overfladen uden at blive kultiveret
ned. Vi satsede på, at
mikroorganismer og regnorme gjorde
resten af arbejdet. I køkkenhaven er
der dog ved såning og udplantning
sket en blanding af jord og
basaltmel. Udover at sprede
basaltmel på jorden blev det også
tilført i opbygningen af komposten:
Et tyndt lag for ca. hver 30-40 cm
planteaffald. Året efter i 2015
spredte vi igen 1⁄2 kg pr. m2 i
køkkenhaven og igen i 2017.
Køkkenhaven har hvert år fået
tilført et pænt lag komposteret
tyre- eller hestegødning. På denne
måde er vi på 6 år gået fra en noget
gold, konventionelt dyrket kornmark
til et meget frodigt og levende
jordstykke. Jorden er blevet blød og
eftergivende og har slet ikke den
stenhårde overflade, vi kæmpede med
i starten.
Vi kan konstatere, at det er
forskelligt, hvor meget
de forskellige planter i køkkenhaven
har gavn af den
forbedrede jordstruktur, aktiviteten
fra orm og mi-
kroorganismer og den forbedrede
tilgang af minera-
ler og sporstoffer. Det er tydeligt,
at squash er meget modtagelig for en
frugtbar jord. Dels er selve
plante-massen pr. plante steget
voldsomt fra 2012 til 2017, og dels
er planternes forsvar blevet
styrket. På stængel og blad sidder
små spidse syle, som man normalt
ikke lægger synderligt mærke til.
Men siden vi har brugt basaltmel, er
disse syle blevet meget stærkere og
større - så meget, at Ole ikke kan
gå i squashbedet uden lange ærmer.
Han bliver dårlig, svimmel og
utilpas. Vi gætter på, at plantens
selvforsvar mod bid fra snegle og
andet kryb (+ Ole!) på denne måde er
blevet optimeret.
Frugtbuskene har også i særlig grad
kvitteret for
tilførsel af basaltmel. Både solbær,
ribs og stikkelsbær har givet
overvældende meget frugt. I år har
buskene ikke haft angreb af
bladhvepse (Nematus ribesii ),
hvilket vi også tilskriver det gode
selvforsvar, de opnår ved tilførsel
af alle de næringsstoffer, basaltmel
indeholder.
Kål af enhver slags har tydeligt
gavn af rigeligt
med næringsstoffer. Her er
størrelsen på kålen fra
2014 til 2017 ca. tredoblet. Selvom
mange af vores afgrøder er steget i
udbytte, er det ikke gået ud over
hverken grovhed eller smag.
Rødbeder, gulerødder og kål har en
god mild, nærmest sødlig smag. Vi
har også dyrket forskellige
stangbønner alle årene – og her er
der ikke den store forskel i mængden
af bønner, selvom bladene er
betydeligt større og sundere.
Bønnerne tager kvælstof fra luften
og er i øvrigt ikke så krævende, så
vidt vi kan se.
Næringsværdi i frugt og grønt
Der er ikke forsket ret meget i
næringsværdien af
frugt og grønt, der er dyrket
økologisk, biodynamisk
eller for den sags skyld med
tilførsel af basalt. En af
årsagerne er den store forskel fra
plante til plante -
helt op til 300 % for visse
næringsstoffer. Det betyder, at der
skal enorme mængder afgrøder til for
at give et brugbart gennemsnit. I
det traditionelle landbrug er det i
dag udseende, udbytte og
langtidsholdbarhed, der er
parametrene for avl, hvilket ofte er
på bekostning af næringsværdien.
Derimod er der en del forskning i
USA, der viser,
hvad der sker, når jorden er udpint,
og mineralerne
er udvasket eller opbrugt. Frugt og
grønt har på disse jorder mistet op
mod 70% af deres næringsværdi siden
de første forskningsforsøg i 1940. I
følge USDA (United States Department
of Agriculture) skal man i dag spise
fire gulerødder for at få samme
mængde magnesium som en gulerod i
1940 og 16 æbler for at få samme
mængde jern som et æble i 1940.
En behandling af jorden med
basaltmel sam-
men med kompost giver planterne
mulighed for at
hente de mineraler og sporstoffer,
de har brug for.
Fordelingen og udvalget af mineraler
og sporstoffer
i basaltmel betyder at næsten enhver
mangel, som en plante måtte have,
kan blive tilgodeset og
understøttet, sådan som
minimumsloven illustrerer. Basaltmel
gavner altså kun, hvis jorden
indeholder tilstrækkelige mængder af
mikroorganismer. Dette sikres bedst
ved at sørge for vedvarende
tilførsel af en god, levende
kompost.
|
▼ Alle
bede i haven får både
kompost med basaltmel
iblandet og
ren basaltmel. |

|
|
▼ Minimumsloven
illustreret som et kar, hvor
stavene er de forskellige
vækstfaktorer. Teorierne til
minimumsloven blev udtænkt
af tyskeren Carl Philipp
Sprengel i 1828 og gjort
folkeligt kendt af Justus
von Liebig i 1855 med
’Liebigs kar’. Her får det
korteste bræt i karret
vandet til at løbe over
svarende til, at udbyttet
ikke kan blive større på
grund af den begrænsende
faktor. For at få mere
udbytte, må man forlænge
brættet. (Kilde:Wikipedia)
|

|
|

|
▲ Basaltmel i
den købefærdige tilstand
forhandles under navnet
Rockdust og er som finkornet
grus.
|
|

|
▲
Et grønsagsbed som det så ud
den 20. juli 2013 – før vi
brugte basaltmel. Jorden
havde været dyrket økologisk
og med tilførsel af
dyregødning siden 2010. |
|
▼ Et
grønsagsbed, som det så ud
allerede første år med
basaltmel, den 17. juli
2014.
|

|
|

|
▲
Et lille udsnit af vores
høst i 2017. Køkkenhaven er
opdelt i et
sædskifte på fire år: 1.
Rodfrugter + kartofler, 2.
Bladgrønsager +
kål, 3. Sommerblomster, 4.
Bønner + squash/græskar. |
|

|
▲
Squashplanter i september
2012. Bladene
viser tegn på
magne-siummangel. Der var
ikke så mange frugter, og
planterne målte ca. 50 cm.
|
|

|
▲
Allerede første år med
basaltmel var høs-ten af
squashfrugter mærkbart
bedre. I 2017 har vi ikke
set tegn på mineralmangel.
Planterne gav i snit 12-18
frugter pr. plante og blev
ca. 100 cm høje. |
|